26.12.09

Die koningen


Het heeft al tot menig verhitte discussie aan onze (Ongelovige) kerstdis geleidt: wanneer verschenen nou die Drie Koningen? Was het in de nacht na de geboorte? Was het daags daarna? Want waarom vieren we anders Driekoningen op 6 januari? Zij zagen die ster boven Bethlehem en moesten toch ver reizen? Knappe koning als je dan de volgende dag al arriveert.

Wie helpt ons uit deze kleine familiecrisis op een mooie dag als deze?

4 opmerkingen:

 1. ga er over nadenken het vanavond in de (familie) groep (met kennis!) te gooien.

  wordt vervolgd dus

  x gees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar Jezus was al niet op 24/25 december geboren maar ergens in April. Dus kunnen die koningen ook niet op 6 januari zijn gekomen, tenzij ze HEEL traag waren..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hihi... hebben we er nu een probleem bij?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien dat dit wat licht op de zaak schijnt.
  De vermelding van de wijzen in de bijbel is betrekkelijk summier: slechts in het Evangelie volgens Matteüs wordt van hun aanbidding verteld.[1] Hun precieze herkomst, hun namen, zelfs hun aantal worden niet vermeld.

  Wel wordt verteld dat de wijzen vanuit het oosten naar Jeruzalem kwamen omdat ze een ster hadden gezien. Uit de verschijning van de ster hadden zij opgemaakt dat de langverwachte, ware "koning der Joden" zojuist was geboren. Dit kwam de toenmalige koning der Joden, Herodes I, ter ore. Herodes was zeer bevreesd voor troonpretendenten, hij liet zelfs zijn eigen zoons Alexander en Aristobulus[2] (7 v. Chr.) en Antipater[3] (4 v. Chr.) executeren uit vrees dat ze hem van de troon zouden stoten. De geboorte van een andere koning was dan ook slecht nieuws voor hem. Hij ontbood de schriftgeleerden en priesters aan zijn hof om te weten te komen waar de Messias geboren zou worden. Volgens de profetie was dat in Bethlehem. Daarna ontbood hij de wijzen en gaf hen de opdracht om de pasgeboren Messias in Bethlehem te gaan opzoeken. Hij speldde de wijzen op de mouw dat hij wilde weten waar het kind was, zodat hij hem zelf ook hulde kon gaan bewijzen, maar in werkelijkheid wilde hij zijn rivaal uit de weg ruimen.

  De wijzen zagen terwijl ze in Jeruzalem waren de opvallende ster weer aan het firmament. De ster ging hen voor en bleef staan boven de plaats waar het kind verbleef. Op die manier vonden de wijzen Maria en de pasgeboren Jezus. Ze vielen op hun knieën en boden het kind goud, wierook en mirre aan.

  God waarschuwde in een droom de wijzen tenslotte niet naar de sluwe Herodes te gaan. Ze keerden stiekem langs een andere route naar hun land terug. Toen Herodes ontdekte dat hij bedrogen was liet hij de jongetjes in Bethlehem tot de leeftijd van twee jaar vermoorden om er zeker van te zijn dat de pasgeboren Koning, Jezus, er bij zou zijn. Jozef was echter door God gewaarschuwd en had tijdig met Maria en Jezus de vlucht genomen.

  De kindermoord van Bethlehem wordt herdacht als de Onnozele kinderen. Het is merkwaardig dat dit feest op 28 december plaatsvindt, dus eerder dan Driekoningen op 6 januari

  BeantwoordenVerwijderen